23.12.2014.
Od danas smo pojačali naš dosada...
01.10.2014.
   Iskoristite p...
01.09.2014.
Vozite sigurnije, riješite se slabe vidljivosti po mrak...
20.11.2013.
Od 15.11.13. zimska oprema u Sloveniji! Zima se bliž...
19.06.2013.
Montaža guma i balans! Od sada pružamo našim strankama...

Mogućnosti plaćanja:

do 12 rata 
 
od 12 rata
do 12 rata
   

 -virmansko plaćanje

 

Radno vrijeme (SERVISA):

Ponedjeljak - petak

08.00 -16.00h

Subotom ne radimo

 

 Radno vrijeme (UREDA):

Ponedjeljak - petak

 - prema potrebi do 19.00h

Subotom

 - prema potrebi do 13.00h.

 

Arhiva vijesti
20.11.2013.

ZIMSKA OPREMA!


Od 15.11.13. zimska oprema u Sloveniji!

Zima se bliži pa samim time treba voditi više računa o opremi na vašem metalnom ljubimcu. Spremate li se na put prema Sloveniji, Austriji, ili Italiji, svakako pogledajte na što morate obratiti pažnju.
Kao i svake godine obaveza posjedovanja zimske opreme u Sloveniji određena je datumski te ne ovisi o vremenskim prilikama. Stoga, odlučite li se na put u Sloveniju u periodu između 15.11.2013. i 15.04.2014. morat ćete imati 4 zimska pneumatika s oznakom M+S i to s minimalnom dubinom utora na gaznom dijelu od 3 mm. Slovenski zakon dozvoljava i 4 ljetna pneumatika s minimalnom dubinom utora od 3 mm, ali uz obavezu posjedovanja odgovarajućih lanaca za snijeg. Vozila s pogonom na sva četiri kotača u slučaju ljetnih pneumatika moraju posjedovati lance za sve pogonske kotače. 
 
 
 
» Detaljni 'Auto info' članak 
 
Iznimno, u predjelu priobalnog područja Slovenije dozvoljeno je korištenje ljetnih pneumatika s minimalno 3 mm utora, ali bez posjedovanja lanaca za snijeg. 
Ovdje je svakako bitno spomenuti i represivne mjere za kojima poseže slovenska policija. Naime, ukoliko se odlučite na put bez zimske opreme i zaustavi vas slovenska policija, platit ćete kaznu od 40 eura. Ukoliko ste pak izazvali zastoj prometa zbog neposjedovanja odgovarajuće opreme kazna je 500 eura i 5 kaznenih točki. Za sve one koji su u vječnoj žurbi te nerijetko voze sa snijegom na krovu svog automobila, morat će voditi računa da je kazna za ulazak u promet neočišćenog automobila čak 200 eura, dok slovenska policija zadržava pravo naplatiti dodatnih 300 eura kazne za nepoštivanje izvanrednih zimskih propisa i ograničenja u prometu. Isto tako, ukoliko vam vozilo glasi na pravnu osobu valja računati i s time da su kazne za pravne subjekte više za čak 1.000 eura za pravnu osobu, dok se obračunava i 120 eura viša kazna za osobu koja upravlja vozilom.
 
U Austriji bez lanaca po bljuzgi!
 
U Austriji je obavezna zimska oprema od 01.11. do 15.04., ali samo u trenutku vladanja zimskih uvjeta (vrijedi za vozila do 3,5 tone, nap.a.). Za razliku od Slovenije, u Austriji se pod valjane zimske, odnosno ljetne gume, priznaje minimalna dubina utora od 4 mm, dok je u slučaju ljetnih guma potrebno imati spremne lance za snijeg. Specifičnost austrijskog zakona je da je upotreba lanaca za snijeg strogo definirana. Tako je, primjerice, potrebno imati postavljene lance u slučaju da je cesta u cijelosti prekrivena snijegom ili ledom, dok je u slučaju djelomične pokrivenosti snijegom ili bljuzgom upotreba lanaca zabranjena. Stoga za Austriju svakako preporučujemo upotrebu zimskih guma, koje će pružiti jedinu pravu sigurnost u često promjenjivim zimskim uvjetima na cesti. 
 
Njemačka bez fiksnog datumskog perioda
 
U Njemačkoj ne postoji datumski određen početak obaveze posjedovanja zimske opreme, već zakon ovisi o trenutnoj situaciji. U Njemačkoj je, primjerice, dovoljno imati zimske pneumatike minimalnog utora od 1,6 mm, dok je poželjno imati utore na pneumaticima od barem 4 mm, no imajte na umu da u slučaju zimskih uvjeta njemački zakon ne priznaje ljetne pneumatike, već je potrebno imati isključivo zimske. Lanci se koriste samo u ekstremnim uvjetima na cesti. 
 
Pažnja - u Italiji svaka regija ima svoj zakon
 
U Italiji svaka regija ima mogućnost sama odrediti kada na snagu stupaju zimski uvjeti. Tako se većina regija na sjeveru zemlje odlučila datumski odrediti obavezu posjedovanja zimske opreme u koju spadaju 4 zimska pneumatika ili 4 ljetna s uključenim lancima. Spomenimo primjerice nama najbližu regiju Friuli Venezia Giuliu u kojoj je zimska oprema obavezna u periodu od 15.11. do 15.04., nevezano za vremenske uvjete. Isti vremenski period aktualan je i u Venetu (s izuzetkom autoceste do Brescie gdje je na snazi od 01.11. do 31.03., nap.a.)
 
Nikako bez lanaca u Švicarsku
 
U Švicarskoj zimska oprema nije datumski određena već ovisi o vremenskim prilikama, no svakako treba imati na umu da Švicarci ne toleriraju ljetne pneumatike, već isključivo zimske pneumatike na sva četiri kotača. Lanci su obavezni na mjestima gdje je to propisano prometnim znakom za vrijeme snježnih nepogoda. Stoga u Švicarskoj svakako imajte u prtljažniku odgovarajuće lance. 
 

U Hrvatskoj kazna 300 kn za vožnju bez zimske opreme 
 
I za kraj spomenimo i Hrvatsku u kojoj također ne postoji vremensko trajanje obaveze
 posjedovanja zimske opreme, već je ona određena trenutnim vremenskim prilikama. Hrvatski zakon pod zimsku opremu priznaje zimske pneumatike s minimalno 4 mm utora ili ljetne pneumatike s istovjetnim utorom, ali uz obavezno korištenje lanaca za snijeg. Kazna za nepoštivanje zakona iznosi 300 kuna. 
 
Želimo vam sretnu i sigurnu vožnju prema svom odredištu. 

Trg A.Starčevića 35  10410 Velika Gorica | Tel: 01/6221-178 | Fax: 01/6221-627 | asvranic@as-vranic.hr